For å skille gluten fra hvetemelet, blander du mel med høyt gluteninnhold med litt vann slik at du får en fast deig. Deretter lar du deigen stå i en bolle fylt med lunkent vann i noen minutter. Vask så deigen vekselvis i kaldt og varmt vann. Vannet du vasker deigen i kommer i begynnelsen til å være hvitt - dette er stivelse og kli. Når vannet er helt blankt, er all stivelsen borte, og du står igjen med ren gluten.
Grønnsakkraft
Soyasaus
Hvis du bruker glutenmel, bland det med litt av grønnsakkraften slik at du får en deig. Form glutendeigen til ei pølse, og kok i grønnsakkraft med soyasaus i ca. 1 time.
I motsetning til kjøtt, inneholder ikke seitan kolesterol eller mettet fett - og det er bra. Når det er sagt, er ikke gluten det sunneste man kan få i seg. Du kan derfor blande glutenet med bønner eller linser før du koker det, for å øke næringsinnholdet og unngå at "kjøttet" blir for seigt. Bland da 125 g glutenmel og 125 g moste bønner/linser (linsene kan du også koke så lenge at de blir til en puré av seg selv, men for å bevare næringsinnholdet anbefaler jeg å koke dem så kort tid som mulig - gjerne bløtlegg dem først - for så å mose dem i blender eller for hånd). Bruk gjerne kikerter, kidneybønner, røde eller grønne linser, brune bønner, soyabønner, el.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar