lørdag 2. januar 2010

Seitan

Seitan passer godt som erstatning for kjøtt i forskjellige retter. Å lage seitan helt fra bunnen av er ganske tidkrevende i og med at man må skille gluten fra hvetemel, men det går an å kjøpe ferdig glutenmel på helsekostbutikker.

For å skille gluten fra hvetemelet, blander du mel med høyt gluteninnhold med litt vann slik at du får en fast deig. Deretter lar du deigen stå i en bolle fylt med lunkent vann i noen minutter. Vask så deigen vekselvis i kaldt og varmt vann. Vannet du vasker deigen i kommer i begynnelsen til å være hvitt - dette er stivelse og kli. Når vannet er helt blankt, er all stivelsen borte, og du står igjen med ren gluten.

250 g glutenmel/gluten
Grønnsakkraft
Soyasaus

Hvis du bruker glutenmel, bland det med litt av grønnsakkraften slik at du får en deig. Form glutendeigen til ei pølse, og kok i grønnsakkraft med soyasaus i ca. 1 time.

I motsetning til kjøtt, inneholder ikke seitan kolesterol eller mettet fett - og det er bra. Når det er sagt, er ikke gluten det sunneste man kan få i seg. Du kan derfor blande glutenet med bønner eller linser før du koker det, for å øke næringsinnholdet og unngå at "kjøttet" blir for seigt. Bland da 125 g glutenmel og 125 g moste bønner/linser (linsene kan du også koke så lenge at de blir til en puré av seg selv, men for å bevare næringsinnholdet anbefaler jeg å koke dem så kort tid som mulig - gjerne bløtlegg dem først - for så å mose dem i blender eller for hånd). Bruk gjerne kikerter, kidneybønner, røde eller grønne linser, brune bønner, soyabønner, el.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar