Da jeg rotet rundt bakerst i kjøkkenskapet kom jeg over en eldgammel pose semulegryn etter bestemora mi. På posen stod det skrevet: "tilfredsstiller de krav som er framstilt av Varefakta-Komiteen". Etter et raskt søk på Google fant jeg ut at Varefakta-Komiteen ble nedlagt i 1984, posen kan derfor sannsynligvis puttes i kategorien "kjøkken-antikvitet". Selv om posen var åpnet, så grynene helt spiselige ut - jeg bestemte meg derfor for å bruke dem. Bedre sent enn aldri :-)
ca. 8-10 lapper
1 pose tørrgjær
ca. 2 ts sukker
ca. 1/2 ts salt
4 dl kokende vann
2 dl hvetemel
2 dl semulegryn
Margarin til stekingBland gjær, sukker og ca. 1/2 dl kokende vann. La blandingen stå i noen minutter, mens du blander mel, semule og salt i en bolle. Rør gjærblandingen forsiktig inn i det tørre, rør så inn det kokende vannet. Dekk til bollen og sett den i ovnen på veldig svak varme (100 grader med døra litt på gløtt), evt. et annet varmt sted. La bollen stå i ca. 45 minutter, ta den ut og rør forsiktig rundt. Sett den så tilbake og la den stå i 30 minutter. Stek lappene på middels varme til de er gyldne. Serveres som et selvstendig måltid med syltetøy eller sukker, eller som tilbehør til varmretter i stedet for poteter, ris eller brød.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar