fredag 27. november 2009

Lapskaus

Det florerer av spennende vegetariske oppskrifter på nett, men noe jeg personlig synes er en mangelvare, er en vegetarisk vri av tradisjonell norsk husmannskost. Derfor vil jeg publisere endel tradisjonelle middagsretter, og starter med vår kjære nasjonalrett - lapskaus.

4-5 porsjoner

1 boks kidneybønner eller brune bønner, evt. tilsvarende mengde tørkede bønner
1 kg poteter
1 stor purreløk
3-4 gulrøtter
1 persillerot
5 dl grønnsaksbuljong (bruk den økologiske buljongen på glass)
Salt
Fersk persille
Evt. andre grønnsaker du har for hånden - kålrabi/kålrot, gul løk, el.

Hvis du bruker tørkede bønner må disse bløtlegges i god tid, og kokes i ca. 1 time (kokes i buljongen).
Rens grønnsakene og skjær dem i terninger. Kok opp buljongen og legg poteter, grønnsaker og bønner lagvis i ei gryte. La det koke til alt er mørt, men pass på så grønnsakene ikke blir vasstrukne - ingenting er så ekkelt som gulrot som har kokt for lenge! Dryss over finklippet persille og server med flatbrød.

3 kommentarer:

  1. Kult!
    Men du kan ikke sette kålrabien som alternativ. Det er jo kålrabi som GJØR lapskausen til lapskaus og ikke bare ei tjukk grønnsakssuppe.

    SvarSlett
  2. Det stemmer! Men siden jeg aldri har vært så veldig glad i kålrabi, valgte jeg å sette den som alternativ siden jeg vanligvis ikke bruker kålrabi når jeg lager mat og den derfor ikke står i oppskrifta mi :-)

    SvarSlett
  3. Kålrabi er jo tidenes grønnsak. Spesielt siden den kalles "swede" i England.
    "Hi there. I just had a boiled swede for dinner."

    SvarSlett