4 porsjoner
Grunnoppskrift:
4 dl ris (kortkornet, f.eks. arborio, vialone nano, carnaroli, "risotto-ris")
3 ss buljong eller 1 buljongterning
ca. 10 dl vann
2 dl hvitvin, helst tørr (kan droppes og byttes ut med ekstra vann/kraft)
1 finhakket gul løk, evt. annen løk, sjekk oppskriftene :)
Olivenolje
1 ss smør (Nutana)
Fres løken i ei gryte til den er blank. Rør inn risen til den er dekket med olje. Tilsett buljong og vin, og la det koke inn. Tilsett vann litt etter litt, la det koke inn før du tilsetter mer for å unngå at risen blir for våt. La risottoen koke i ca. 20 min, eller til risen er myk. I mellomtiden tilbereder du grønnsakene i de følgende oppskriftene, tilsett grønnsakene og evt. krydder, la risottoen hvile i noen minutter og rør til slutt inn smør i risottoen. Serveres med baguette.
Vår-risotto
1 bunt fersk asparges
1 finhakket rødløk
1 fedd hvitløk, hakket
Salt
Bytt ut løken i grunnoppskrifta med rødløk og hvitløk, følg samme fremgangsmåte. Kok aspargesen mør i lett saltet vann mens du venter på at risen skal koke ferdig. Pass på å ikke kok den for lenge, da blir den bløt og slimete.
Sopp-risotto
2 selleristenger
1 fedd hvitløk, hakket
200 g sopp; kantareller, sjampinjong eller steinsopp (bruk for all del fersk sopp, ikke hermetikk!!)
1 eple
Salt og pepper
1 ts sitronsaft
Surr selleri og hvitløk sammen med løken. Skjær soppen i skiver og stek i 2-3 min, ha så på salt og pepper og stek videre i 1 min. Skrell eplet og skjær det i små terninger.
Meksikansk risotto
1 squash
1 liten boks maiskorn
1 boks kidneybønner
1/2-1 ts chilipulver eller fersk chili
1 ts koriander
1 ts sitronsaft
Skjær squashen i små terninger, stek til den er mør. Tilsett mais, chili og koriander og stek i 1 min. Bytt gjerne baguetten ut med tortillalefser.
Indisk risotto (xtra hot)
1 liten aubergine
1 liten turnips/nepe
1 boks kikerter eller kidneybønner
1 fedd hvitløk
1/2 ts chilipulver eller fersk chili
1 ts garam masala
1/2 ts spisskummin
2 ts rød karri
1/2 ts gurkemeie
Fres hvitløk sammen med løken. Skjær aubergine og turnips i små biter, stek i 2-3 min på middels varme. Tilsett krydderet og bland godt. Ha i blandingen i risottoen. Bytt gjerne baguetten ut med naan-brød.
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)

Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar